|
National Park Grand Etang, kratermeer. |
Grenada
Vrijdagmiddag om vier uur gooien we de trossen los en gaan
nog even langs de pomp om de tank goed vol te gooien met goedkope diesel uit
Trinidad. Om een uur of vijf motoren we uiteindelijk de baai uit en varen
tussen de eilanden door om op zee te komen. We zien enorme kopjes op de golven
en als we de zee opvaren lijkt het wel alsof we in een soort wasmachine zitten.
We worden alle kanten opgeworpen want er staat een sterke stroom en de wind
staat tegen de stroom in. Als we eenmaal verder op zee zijn wordt het iets
rustiger en hijsen we de zeilen. We zetten het derde rif en rollen de genua
uit. We moeten vannacht tegen de wind in en we willen het rustig aandoen anders
komen we veel te vroeg aan in Grenada. Als we eenmaal achter het eiland
Trinidad vandaan zijn is de wind gemiddeld 15 tot 20 knopen en maken we af en
toe aardige klappen op de golven omdat we ertegenin gaan. Gedurende de nacht
komen er wat squalls door waardoor de wind toeneemt. Al met al is het te doen,
al is het niet echt comfortabel aan boord en is het lastig om te slapen.
Gelukkig hebben de jongens er geen last van en lijken ze aardig te kunnen
slapen.
|
Op het anker achter Hog Island. |
Om vijf uur ’s ochtends zijn we in de buurt van Grenada en
laten we de zeilen zakken om vaart te minderen want het is nog steeds donker.
Om zes uur liggen we precies voor de ingang van Hog Island en is het licht. We
varen tussen de betonning door naar de baai waar vele boten voor anker liggen
en Graham al in de kuip op ons zit wachten. We kunnen naast de Karma voor anker
en varen met de dinghy naar de Karma toe om Graham en Joannie gedag te zeggen.
Het is super leuk om ze na vier jaar weer te zien! In de loop van de morgen
duiken we ons bed in om een beetje bij te slapen. We zetten alle luiken open en
er waait een frisse wind door de boot. Heerlijk eindelijk na twee maanden is
het wat koeler aan boord. Aan het einde van de ochtend gaan we naar Le Phare
Blue Marina waar de douane en immigratie zit. De ambtenaar is erg vriendelijk
en we kunnen in het restaurant wachten terwijl hij de papieren in orde maakt. De
rest van de dag brengen we heerlijk lui door en hangen de hangmat op. Aan het
einde van de middags gaan we naar Hog Island waar alle zeilers een drankje
komen halen bij Rogers’ bar en ook de lokale bevolking op muziek staat te
swingen. Wat een heerlijk ontspannen sfeer! ’s Avonds hebben we bij Graham en Joannie
een bbq en openen we champagne op ons weerzien!
|
Engels ontbijt. |
|
Taffy's bar. |
Zondagochtend beginnen we met een stevig Engels ontbijt in
Taffy’s bar. Manchester en Liverpool spelen tegen elkaar en wordt live
uitgezonden. De Engelse gemeenschap heeft zich in Taffy’s bar verzameld.
Gelukkig scoort van Persie zodat wij ook nog mee kunnen juichen. Het Engelse
ontbijt is dermate stevig zodat we gelijk niet meer hoeven te lunchen! ’s
Middags gaan we naar het strand op Hog Island waar het een drukte van belang is
want op zondag komen er ook veel lokale mensen naar toe voor de zondagse bbq.
|
St. George Carenage. |
We beginnen de week weer met school zoals gewoonlijk en de
kinderen zitten al weer aardig in het ritme. ’s Middags gaan we met Graham en
Joannie met de bus naar St. George, de hoofdstad van het eiland Grenada. We
zijn hier twaalf jaar geleden ook al een keer geweest en hebben toen voor anker
in de lagune gelegen, maar hebben toen nauwelijks de stad bekeken. St. George
is een stad gebouwd op heuvels en we lopen omhoog naar het fort St.George waar
we een prachtig uitzicht over de lagune en haven van St. George hebben. Het
mooiste stuk van St. George is de Carenage, het gedeelte langs de haven van St.
George. De huizen zijn mooi opgeknapt en zijn erg kleurrijk. Grenada leeft
grotendeels van het toerisme en er liggen vaak cruiseschepen in de haven. ’s
Avonds eten we allemaal bij ons aan boord.
|
Op de vliegende bank. |
Dinsdagochtend starten we vroeg met school want we willen in
de loop van de dag naar het strand Grand Anse met Graham en Joannie. In het
verleden is Grenada een kolonie van Frankrijk geweest waardoor er nog vele
Franse namen te vinden zijn op het eiland. Grand Anse schijnt het mooiste
strand te zijn van Grenada met een goede branding. De jongens nemen dan ook de
body -en skimboard mee naar het strand. De jongens genieten van de branding en
zijn bijna de hele middag in het water. In de baai vaart een speedboot rond,
die een soort kussen voortrekt waar je
op kunt zitten. Als ze komen vragen of we dit willen doen staan de jongens al
te juichen dus is het moeilijk om nee te zeggen. Uiteindelijk ga ik met de
jongens erop en wordt met veel geweld voortgetrokken. Zij hebben de tijd van
hun leven maar ik zit er toch wat krampachtig op en probeer me angstvallig vast
te houden. De mannen van de speedboot hebben ook waterski’s bij zich dus Raoul
heeft ook zijn uitje. Gelukkig hebben we ook nog een paar strandstoelen gehuurd
en is er tijd om even weg te doezelen, liggend onder een palmboom!
|
De mona aap. |
Grenada is een mooi en groen eiland en we hebben een tour
geboekt om het eiland te bekijken. We reizen met een busje en Cutty de gids
weet ons alles over de flora en fauna van het eiland te vertellen. Heel vaak
stopt hij en haalt dan een vrucht uit iemands voortuin om dit ons te laten zien
en ruiken. We stoppen bij het Grand Etang National Park waar je prachtig kunt
wandelen en een mooi uitzicht hebt op het kratermeer. De gids heeft een zak
bananen gekocht en weet de ‘Mona’ apen te lokken. Door een banaan hoog te
houden klimt hij op je schouder en eet dan daar zijn banaan op. Voor de jongens
is dit één van de hoogtepunten van de dag! Daarna rijden we door naar het
noorden en bezoeken een cacao coöperatie
waar ze van de cacaovrucht, cacaobollen maken klaar voor verzending om
er cacao van te maken. Op Grenada wordt o.a. cacao, nootmuskaat, kaneel verbouwd
en Grenada wordt dan ook wel het specerijen eiland genoemd. Ook wordt er veel
suikerriet verbouwd waarvan rum wordt gemaakt, de lokale drank. We bezoeken de
River Antoine Rum distilleerderij en het blijkt dat het proces om rum te maken
nog precies zo gaat als in 1785 toen de distilleerderij begon. Het waterrad uit
de 18e eeuw doet nog steeds zijn werk!! Natuurlijk verlaten we de
distilleerderij niet zonder een flesje rum. ’s Middags bezoeken we nog een
nootmuskaat coöperatie waar ze de nootmuskaat opkopen van de boeren, drogen en
klaarmaken voor verzending. Door de hurricane Ivan in 2004 zijn veel
nootmuskaatbomen beschadigd en wordt er nauwelijks meer nootmuskaat
geproduceerd. Vroeger werkten er 160 mensen in de coöperatie en nu nog maar 16!
We rijden langs de oostkust terug en als laatste stoppen we in Mount Carmel
waar we naar een mooie waterval toelopen. Helaas zijn we te moe om te zwemmen
want het is een lange dag geweest maar wel enorm leuk!!
|
Cacaobonen. |
|
River Antoine Rum Distillery. |
Na een paar drukke dagen is het heerlijk om vandaag even
rustig aan te doen. We komen dan ook wat later op gang en beginnen laat met de
school. Luuk moet voor zijn taalles een verslag schrijven, dat komt mooi uit want
nu kan hij een verslag maken van de excursie. ’s Middags gaan we met de dinghy
naar het rif en snorkelen in het rond. We zien vele kleine vissen, een octopus
en koralen. Na het zwemmen hebben we met Graham en Joannie een bbq bij Roger’s
bar op Hog Island. Wat een heerlijk ontspannen dag.
|
BBQ bij Roger's bar op Hog Island. |
Vrijdagochtend gaat Raoul met Graham en Joannie naar St.
George om boodschappen te doen en bij een watersportzaak langs te gaan. Ik
blijf met de jongens thuis om school te doen en we hebben vandaag zowaar voor
het eerst een goede internetverbinding aan boord dus we kunnen ons Amerikaanse
Math programma IXL weer eens doen. De jongens vinden het altijd leuk om met de
computer te werken. ’s Middag gaan we nog even naar het strand op Hog Island en
de jongens pruttelen wat met de dinghy in het rond. Ze beginnen al aardig goed
te worden in het besturen van de dinghy en ze varen graag heen en weer als we
iets vergeten zijn. Sjoerd is helemaal in de ban van de pijl en boog en maakt
van de takken van het eiland een eigen boog. ’s Avonds gaan we naar Prickly Bay
waar een steel band optreed en Barracuda een goede zanger. Twaalf jaar geleden
hebben we in Prickly Bay voor anker gelegen en een historische avond gehad met
Paulette, Guido, Graham en Joannie. Het is leuk om weer terug te zijn alleen is
het nu allemaal wat commerciëler geworden.
|
Schoenen worden gedoopt. |
Zaterdagochtend doen we het rustig aan en hebben een lunch
van kreeft bij Graham en Joannie aan boord. Gisteren hebben we van vissers
verse kreeft gekocht en Graham en Joannie hebben ze voor ons klaargemaakt. Om
half twee worden we opgehaald door de bus om met de Hash mee te doen. De Hash
wordt elke zaterdag in Grenada georganiseerd en je kunt dan rennen of wandelen
langs een uitgezette route. Graham en Joannie hebben ons al gewaarschuwd dat we
oude kleren aan moeten doen. Eenmaal op bestemming gekomen blijken er zo’n
honderd man mee te doen. De Hash kent vele rituelen zo worden alle nieuwe
schoenen gedoopt met bier voor de tocht. De renners gaan als eerste en wij
wandelen er achteraan. De jongens nemen al gelijk een voorsprong en gaan met
Raoul mee in de kopgroep, Graham, Joannie en ik komen er wat langzamer
achteraan. Al gauw belanden we op modderige paden, glijden langs een touw de
helling af, moeten door een rivier, lopen door cacao –en bananen plantages en
komen door dorpen waar we een hele bezienswaardigheid zijn. Binnen een kwartier
zitten we onder de modder en glijden we alle kanten op. Toch is het de moeite
waard want je komt in gebieden waar je anders nooit kom en aan het einde wacht
ons heerlijk eten. Als nieuwelingen krijgen we een certificaat, nadat we met
bier gedoopt zijn. ’s Avonds duiken we moe ons bed in.
Morgen is ons laatste dag op Hog Island in Grenada waarna we
langzamerhand omhoog zullen varen en andere eilanden gaan bezoeken. We hebben
in ieder geval genoten van Grenada en van het gezelschap van Graham en Joannie,
maar kijken ook uit naar de kleine eilandjes met blauw water en witte
zandstranden.
|
Grand Anse Beach. |
Grenada
Friday afternoon
at four o’clock we are leaving the harbour and we go around to the diesel
station to get some cheap diesel for the boat. Around five o’clock we motor out
of the bay and sail in between the islands to reach the sea. We see a lot of
white horses on the waves and it looks like we are in a washing machine, we are
thrown away all kind of sides. There is a strong current and the wind is
against the wave which causes this kind of seas. Once we are further out at sea
it is becoming calmer and we raise the sails and put a third reef in the main
sail. We have to tack against the wind and we don’t want have too much speed
otherwise we will arrive too early in the morning. Once we are well away behind
the island the average wind speed is 15 to 20 knots and we slam sometimes on
the waves because we are going against it. During the night we have some
squalls and some gusts of wind. It is due able but not comfortable to sleep
although the boys have a good night sleep.
|
Karma at anchor behind Hog Island. |
At five
o’clock in the morning we are already close to Grenada and we lower the sails
to reduce our speed because it is still dark. Around six o’clok we are right at
the entrance of Hog Island and it is starting to get light. We motor through
the channel to the bay which is quite full with boats and Graham is sitting in
his cockpit waiting for us. We anchor of next to Karma and we launch our dinghy
to say hi to Graham and Joannie. It is really nice to see them after four
years! In the morning we go back to bed to catch up with some sleep. We open
all the hatches and we get a nice breeze through the boat. It is really nice
that after two months of heat it is finally a bit cooler on board. In the
morning we go to the immigration and maritime police, to clear in the boat. The
officer is really helpful and we can wait in the restaurant while he is
organising our papers. The rest of the day we relax and sleep in our hammock. Late
in the afternoon we go to Hog Island where all the sailors come together for a
drink at Roger’s bar and also the local people is present and dancing away on
the music. A very relaxing atmosphere! In the evening we have a bbq on the
Karma and we are opening a bottle of champagne to celebrate that we meet again!
|
Champagne at the Karma! |
Sunday morning
starts off with an English breakfast in Taffy’s bar. Manchester and Liverpool
are playing against each other and is been broadcasted live and the English
community have gathered together in Taffy’s bar. Luckily van Persie scores a
goal so we can also cheer. The English breakfast is very heavy and we don’t
have to eat lunch anymore. In the afternoon we go to the beach at Hog Island
where there is quite a crowd because of the bbq on Sunday on Hog Island.
We start the week with school as usual and the
kids are back into the rhythm again. In the afternoon we go with Graham and
Joannie by bus to St. George, the capital of the island of Grenada. Twelve
years ago we stayed at the anchor in the lagoon, but didn’t really go into the
city. St. George is built on several hills and we walk up to see the fort of
St. George, where we have a beautiful view over the lagoon and harbour. The
nicest area of St. George is the Carenage, the part of the city along the
harbour. The houses are nicely rebuilt and very colourful. Grenada’s main
income is the tourism industry and many cruise ships visit the island.
|
St. George, Grenada.
|
Tuesday
morning we have an early start with school because during the day we would like
to go to the beach of Grand Anse with Graham and Joannie. Grenada has also been
a colony of France in the past therefore you will find still many French names
on the island. Grand Anse is one of the most beautiful beach of the island with
a good surf. The boys take their body and surf boards with them to the beach
and are the whole afternoon in the water. In the bay is a power boat active, who pulls a floatable
seat. The boys are very excited when they come around to ask whether we would
be interested and it is hard to say no. In the end I go with the boys and we
are pulled horrendously. They have the time of their live while I am trying to
stay seated on the cushion. The man of the power boat have also water-ski’s on
board so Raoul also has a nice activity. Luckily we hired a couple of sun beds
and there is also time to doze away, lying under a palm tree!!
|
Raoul at the waterski. |
|
Ready for the waterski. |
Grenada is
a beautiful and green island and we have booked a tour to see the island. We
travel in a van with Cutty as a guide who knows everything about the flora and
the fauna of the island. He often stops and picks a fruit out of somebodies
front yard to show us the fruit. We have a stop at the Grand Etang Park where
you have lovely hikes and a beautiful view over the crater lake. The guide has
bought a bag of bananas and attracts the ‘Mona’ monkey. By holding up a banana
the monkey will climb up your shoulder to get the banana and it will sit there
to eat the banana. This is the definitely the highlight of the day for the
boys. Afterwards we are driving to a cacao procession station where they buy
the fruits and make cacao bolls of them, ready to be shipped somewhere else
where they make cacao of it. Grenada is called the spice island because they
grow a lot of spices on the island like cacao, nutmeg, cinnamon etc. They also
produce a lot of sugar cane where they make rum out of the national drink. We
visit the River Antoine Rum Distillery and the process of producing rum is
still the same as when they opened the Distillery in 1785. The water mill from
out of the 18th century is still working! In the afternoon we are
also visiting a nutmeg processing station where they buy the nutmeg fruit from
the farmers and make them ready for shipment. During the hurricane Ivan in 2004
a lot of nutmeg trees were damaged and the production of nutmeg is at the
moment very low. There used to work 160 people in this station but at the
moment they have only 16 employees. We drive back along the east coast were
people live of fishing and still building their own boats. We stop at Mount
Carmel to walk up to the waterfall but we are too tired to swim. It has been a
long day but really interesting!
|
Feeding the mona monkey. |
After a couple
of busy days it is nice to have a more relaxing day today. Therefore we start
late with school. Today Luke has to write a report for Language which is well
timed because he can write a report on yesterday’s excursion. In the afternoon
we go by dinghy to the reef to snorkel. We see a lot of small fishes, an
octopus and brain coral. After the swimming we have a bbq with Graham and
Joannie at Hog Island. What a relaxing day!
|
Graham behind the bbq. |
Friday
morning Raoul goes with Grahma and Joannie into town to do some groceries and
to visit a chandlery. I stay at home with the boys to do school and we have
finally good access to the internet on board so we can work with the IXL Math programme
which the boys love to do. In the afternoon we go to the beach at Hog Island
and the boys have some rides in de dinghy. They are getting pretty good in
steering the dinghy and they like to take the dinghy to get things for us if we
have forgotten it. Sjoerd is totally into making bows and arrows from the
branches of the trees at the island. He makes his own bow and arrow!! At night
we go over to Prickly Bay where a steel band is performing and Barracuda a
great singer. Twelve years ago we have had an historical evening with Guido,
Paulette, Graham and Joannie in Prickly Bay and it is nice to be back. The only
thing is that is a bit more commercial now.
|
Driving the dinghy! |
Saturday
morning we have a slow start and have a lobster lunch at the Karma. Yesterday
we have bought lobsters of the local fishermen and Graham and Joannie have
prepared them. It is a really nice lunch! Around half past one we are being
picked up to join the Hash. The Hash is held every Saturday afternoon at
Grenada and you can walk or run a certain track. Graham and Joannie have warned
us that we should put on old cloths. At our destination we find out that around
hundred people our joining the Hash. The Hash has many rituals and one of them
is that new shoes should be baptized. They baptize the shoes with beer! The
runners may start first and we start later. They boys are going fast and they
are a head straight away. Joannie, Graham and I take it easier and we walk far
behind them. Soon we are on muddy tracks, sliding along a rope down a hill,
cross a river, walk through a cacao and banana plantation and walk through a
little village where we are the attraction of the Saturday afternoon. Within 10
minutes our shoes are totally muddy and we are slip sliding away in the mud.
The Hash is still worth it because you pass through areas where you otherwise
would never come and at the end of the track awaits you a beautiful meal and a
beer. As newcomers we get a certificate after we have been baptized with beer!
We are all tired after the Hash and go early to bed.
|
In the mud sliding away! |
|
Through a plantation. |
Tomorrow is
our last day in the Bay of Hog Island and we will slowly move up and visit
other islands. We have really enjoyed Grenada and the company of Graham and
Joannie but we are also looking forward to visit the little islands with the
blue water and nice white sandy beaches.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten