zondag 20 januari 2013

 

National Park Grand Etang, kratermeer.


Grenada


Vrijdagmiddag om vier uur gooien we de trossen los en gaan nog even langs de pomp om de tank goed vol te gooien met goedkope diesel uit Trinidad. Om een uur of vijf motoren we uiteindelijk de baai uit en varen tussen de eilanden door om op zee te komen. We zien enorme kopjes op de golven en als we de zee opvaren lijkt het wel alsof we in een soort wasmachine zitten. We worden alle kanten opgeworpen want er staat een sterke stroom en de wind staat tegen de stroom in. Als we eenmaal verder op zee zijn wordt het iets rustiger en hijsen we de zeilen. We zetten het derde rif en rollen de genua uit. We moeten vannacht tegen de wind in en we willen het rustig aandoen anders komen we veel te vroeg aan in Grenada. Als we eenmaal achter het eiland Trinidad vandaan zijn is de wind gemiddeld 15 tot 20 knopen en maken we af en toe aardige klappen op de golven omdat we ertegenin gaan. Gedurende de nacht komen er wat squalls door waardoor de wind toeneemt. Al met al is het te doen, al is het niet echt comfortabel aan boord en is het lastig om te slapen. Gelukkig hebben de jongens er geen last van en lijken ze aardig te kunnen slapen.
 
Op het anker achter Hog Island.

Om vijf uur ’s ochtends zijn we in de buurt van Grenada en laten we de zeilen zakken om vaart te minderen want het is nog steeds donker. Om zes uur liggen we precies voor de ingang van Hog Island en is het licht. We varen tussen de betonning door naar de baai waar vele boten voor anker liggen en Graham al in de kuip op ons zit wachten. We kunnen naast de Karma voor anker en varen met de dinghy naar de Karma toe om Graham en Joannie gedag te zeggen. Het is super leuk om ze na vier jaar weer te zien! In de loop van de morgen duiken we ons bed in om een beetje bij te slapen. We zetten alle luiken open en er waait een frisse wind door de boot. Heerlijk eindelijk na twee maanden is het wat koeler aan boord. Aan het einde van de ochtend gaan we naar Le Phare Blue Marina waar de douane en immigratie zit. De ambtenaar is erg vriendelijk en we kunnen in het restaurant wachten terwijl hij de papieren in orde maakt. De rest van de dag brengen we heerlijk lui door en hangen de hangmat op. Aan het einde van de middags gaan we naar Hog Island waar alle zeilers een drankje komen halen bij Rogers’ bar en ook de lokale bevolking op muziek staat te swingen. Wat een heerlijk ontspannen sfeer! ’s Avonds hebben we bij Graham en Joannie een bbq en openen we champagne op ons weerzien!
Engels ontbijt.
Taffy's bar.


 
Zondagochtend beginnen we met een stevig Engels ontbijt in Taffy’s bar. Manchester en Liverpool spelen tegen elkaar en wordt live uitgezonden. De Engelse gemeenschap heeft zich in Taffy’s bar verzameld. Gelukkig scoort van Persie zodat wij ook nog mee kunnen juichen. Het Engelse ontbijt is dermate stevig zodat we gelijk niet meer hoeven te lunchen! ’s Middags gaan we naar het strand op Hog Island waar het een drukte van belang is want op zondag komen er ook veel lokale mensen naar toe voor de zondagse bbq.

St. George Carenage.

We beginnen de week weer met school zoals gewoonlijk en de kinderen zitten al weer aardig in het ritme. ’s Middags gaan we met Graham en Joannie met de bus naar St. George, de hoofdstad van het eiland Grenada. We zijn hier twaalf jaar geleden ook al een keer geweest en hebben toen voor anker in de lagune gelegen, maar hebben toen nauwelijks de stad bekeken. St. George is een stad gebouwd op heuvels en we lopen omhoog naar het fort St.George waar we een prachtig uitzicht over de lagune en haven van St. George hebben. Het mooiste stuk van St. George is de Carenage, het gedeelte langs de haven van St. George. De huizen zijn mooi opgeknapt en zijn erg kleurrijk. Grenada leeft grotendeels van het toerisme en er liggen vaak cruiseschepen in de haven. ’s Avonds eten we allemaal bij ons aan boord.


Op de vliegende bank.
Dinsdagochtend starten we vroeg met school want we willen in de loop van de dag naar het strand Grand Anse met Graham en Joannie. In het verleden is Grenada een kolonie van Frankrijk geweest waardoor er nog vele Franse namen te vinden zijn op het eiland. Grand Anse schijnt het mooiste strand te zijn van Grenada met een goede branding. De jongens nemen dan ook de body -en skimboard mee naar het strand. De jongens genieten van de branding en zijn bijna de hele middag in het water. In de baai vaart een speedboot rond, die een soort  kussen voortrekt waar je op kunt zitten. Als ze komen vragen of we dit willen doen staan de jongens al te juichen dus is het moeilijk om nee te zeggen. Uiteindelijk ga ik met de jongens erop en wordt met veel geweld voortgetrokken. Zij hebben de tijd van hun leven maar ik zit er toch wat krampachtig op en probeer me angstvallig vast te houden. De mannen van de speedboot hebben ook waterski’s bij zich dus Raoul heeft ook zijn uitje. Gelukkig hebben we ook nog een paar strandstoelen gehuurd en is er tijd om even weg te doezelen, liggend onder een palmboom!
 
De mona aap.
 
Grenada is een mooi en groen eiland en we hebben een tour geboekt om het eiland te bekijken. We reizen met een busje en Cutty de gids weet ons alles over de flora en fauna van het eiland te vertellen. Heel vaak stopt hij en haalt dan een vrucht uit iemands voortuin om dit ons te laten zien en ruiken. We stoppen bij het Grand Etang National Park waar je prachtig kunt wandelen en een mooi uitzicht hebt op het kratermeer. De gids heeft een zak bananen gekocht en weet de ‘Mona’ apen te lokken. Door een banaan hoog te houden klimt hij op je schouder en eet dan daar zijn banaan op. Voor de jongens is dit één van de hoogtepunten van de dag! Daarna rijden we door naar het noorden en bezoeken een cacao coöperatie  waar ze van de cacaovrucht, cacaobollen maken klaar voor verzending om er cacao van te maken. Op Grenada wordt o.a. cacao, nootmuskaat, kaneel verbouwd en Grenada wordt dan ook wel het specerijen eiland genoemd. Ook wordt er veel suikerriet verbouwd waarvan rum wordt gemaakt, de lokale drank. We bezoeken de River Antoine Rum distilleerderij en het blijkt dat het proces om rum te maken nog precies zo gaat als in 1785 toen de distilleerderij begon. Het waterrad uit de 18e eeuw doet nog steeds zijn werk!! Natuurlijk verlaten we de distilleerderij niet zonder een flesje rum. ’s Middags bezoeken we nog een nootmuskaat coöperatie waar ze de nootmuskaat opkopen van de boeren, drogen en klaarmaken voor verzending. Door de hurricane Ivan in 2004 zijn veel nootmuskaatbomen beschadigd en wordt er nauwelijks meer nootmuskaat geproduceerd. Vroeger werkten er 160 mensen in de coöperatie en nu nog maar 16! We rijden langs de oostkust terug en als laatste stoppen we in Mount Carmel waar we naar een mooie waterval toelopen. Helaas zijn we te moe om te zwemmen want het is een lange dag geweest maar wel enorm leuk!!
Cacaobonen.
 
River Antoine Rum Distillery.



 
 
 
 
 
 
 

Na een paar drukke dagen is het heerlijk om vandaag even rustig aan te doen. We komen dan ook wat later op gang en beginnen laat met de school. Luuk moet voor zijn taalles een verslag schrijven, dat komt mooi uit want nu kan hij een verslag maken van de excursie. ’s Middags gaan we met de dinghy naar het rif en snorkelen in het rond. We zien vele kleine vissen, een octopus en koralen. Na het zwemmen hebben we met Graham en Joannie een bbq bij Roger’s bar op Hog Island. Wat een heerlijk ontspannen dag.

BBQ bij Roger's bar op Hog Island.
 
Vrijdagochtend gaat Raoul met Graham en Joannie naar St. George om boodschappen te doen en bij een watersportzaak langs te gaan. Ik blijf met de jongens thuis om school te doen en we hebben vandaag zowaar voor het eerst een goede internetverbinding aan boord dus we kunnen ons Amerikaanse Math programma IXL weer eens doen. De jongens vinden het altijd leuk om met de computer te werken. ’s Middag gaan we nog even naar het strand op Hog Island en de jongens pruttelen wat met de dinghy in het rond. Ze beginnen al aardig goed te worden in het besturen van de dinghy en ze varen graag heen en weer als we iets vergeten zijn. Sjoerd is helemaal in de ban van de pijl en boog en maakt van de takken van het eiland een eigen boog. ’s Avonds gaan we naar Prickly Bay waar een steel band optreed en Barracuda een goede zanger. Twaalf jaar geleden hebben we in Prickly Bay voor anker gelegen en een historische avond gehad met Paulette, Guido, Graham en Joannie. Het is leuk om weer terug te zijn alleen is het nu allemaal wat commerciëler geworden.
 
Schoenen worden gedoopt.

Zaterdagochtend doen we het rustig aan en hebben een lunch van kreeft bij Graham en Joannie aan boord. Gisteren hebben we van vissers verse kreeft gekocht en Graham en Joannie hebben ze voor ons klaargemaakt. Om half twee worden we opgehaald door de bus om met de Hash mee te doen. De Hash wordt elke zaterdag in Grenada georganiseerd en je kunt dan rennen of wandelen langs een uitgezette route. Graham en Joannie hebben ons al gewaarschuwd dat we oude kleren aan moeten doen. Eenmaal op bestemming gekomen blijken er zo’n honderd man mee te doen. De Hash kent vele rituelen zo worden alle nieuwe schoenen gedoopt met bier voor de tocht. De renners gaan als eerste en wij wandelen er achteraan. De jongens nemen al gelijk een voorsprong en gaan met Raoul mee in de kopgroep, Graham, Joannie en ik komen er wat langzamer achteraan. Al gauw belanden we op modderige paden, glijden langs een touw de helling af, moeten door een rivier, lopen door cacao –en bananen plantages en komen door dorpen waar we een hele bezienswaardigheid zijn. Binnen een kwartier zitten we onder de modder en glijden we alle kanten op. Toch is het de moeite waard want je komt in gebieden waar je anders nooit kom en aan het einde wacht ons heerlijk eten. Als nieuwelingen krijgen we een certificaat, nadat we met bier gedoopt zijn. ’s Avonds duiken we moe ons bed in.

Morgen is ons laatste dag op Hog Island in Grenada waarna we langzamerhand omhoog zullen varen en andere eilanden gaan bezoeken. We hebben in ieder geval genoten van Grenada en van het gezelschap van Graham en Joannie, maar kijken ook uit naar de kleine eilandjes met blauw water en witte zandstranden.

Grand Anse Beach.
 

Grenada


Friday afternoon at four o’clock we are leaving the harbour and we go around to the diesel station to get some cheap diesel for the boat. Around five o’clock we motor out of the bay and sail in between the islands to reach the sea. We see a lot of white horses on the waves and it looks like we are in a washing machine, we are thrown away all kind of sides. There is a strong current and the wind is against the wave which causes this kind of seas. Once we are further out at sea it is becoming calmer and we raise the sails and put a third reef in the main sail. We have to tack against the wind and we don’t want have too much speed otherwise we will arrive too early in the morning. Once we are well away behind the island the average wind speed is 15 to 20 knots and we slam sometimes on the waves because we are going against it. During the night we have some squalls and some gusts of wind. It is due able but not comfortable to sleep although the boys have a good night sleep.
Karma at anchor behind Hog Island.


At five o’clock in the morning we are already close to Grenada and we lower the sails to reduce our speed because it is still dark. Around six o’clok we are right at the entrance of Hog Island and it is starting to get light. We motor through the channel to the bay which is quite full with boats and Graham is sitting in his cockpit waiting for us. We anchor of next to Karma and we launch our dinghy to say hi to Graham and Joannie. It is really nice to see them after four years! In the morning we go back to bed to catch up with some sleep. We open all the hatches and we get a nice breeze through the boat. It is really nice that after two months of heat it is finally a bit cooler on board. In the morning we go to the immigration and maritime police, to clear in the boat. The officer is really helpful and we can wait in the restaurant while he is organising our papers. The rest of the day we relax and sleep in our hammock. Late in the afternoon we go to Hog Island where all the sailors come together for a drink at Roger’s bar and also the local people is present and dancing away on the music. A very relaxing atmosphere! In the evening we have a bbq on the Karma and we are opening a bottle of champagne to celebrate that we meet again!

Champagne at the Karma!

Sunday morning starts off with an English breakfast in Taffy’s bar. Manchester and Liverpool are playing against each other and is been broadcasted live and the English community have gathered together in Taffy’s bar. Luckily van Persie scores a goal so we can also cheer. The English breakfast is very heavy and we don’t have to eat lunch anymore. In the afternoon we go to the beach at Hog Island where there is quite a crowd because of the bbq on Sunday on Hog Island.

We start the week with school as usual and the kids are back into the rhythm again. In the afternoon we go with Graham and Joannie by bus to St. George, the capital of the island of Grenada. Twelve years ago we stayed at the anchor in the lagoon, but didn’t really go into the city. St. George is built on several hills and we walk up to see the fort of St. George, where we have a beautiful view over the lagoon and harbour. The nicest area of St. George is the Carenage, the part of the city along the harbour. The houses are nicely rebuilt and very colourful. Grenada’s main income is the tourism industry and many cruise ships visit the island.
St. George, Grenada.
 
Tuesday morning we have an early start with school because during the day we would like to go to the beach of Grand Anse with Graham and Joannie. Grenada has also been a colony of France in the past therefore you will find still many French names on the island. Grand Anse is one of the most beautiful beach of the island with a good surf. The boys take their body and surf boards with them to the beach and are the whole afternoon in the water. In the bay is a  power boat active, who pulls a floatable seat. The boys are very excited when they come around to ask whether we would be interested and it is hard to say no. In the end I go with the boys and we are pulled horrendously. They have the time of their live while I am trying to stay seated on the cushion. The man of the power boat have also water-ski’s on board so Raoul also has a nice activity. Luckily we hired a couple of sun beds and there is also time to doze away, lying under a palm tree!!
Raoul at the waterski.

Ready for the waterski.

 
 
 
 
 
 
 
Grenada is a beautiful and green island and we have booked a tour to see the island. We travel in a van with Cutty as a guide who knows everything about the flora and the fauna of the island. He often stops and picks a fruit out of somebodies front yard to show us the fruit. We have a stop at the Grand Etang Park where you have lovely hikes and a beautiful view over the crater lake. The guide has bought a bag of bananas and attracts the ‘Mona’ monkey. By holding up a banana the monkey will climb up your shoulder to get the banana and it will sit there to eat the banana. This is the definitely the highlight of the day for the boys. Afterwards we are driving to a cacao procession station where they buy the fruits and make cacao bolls of them, ready to be shipped somewhere else where they make cacao of it. Grenada is called the spice island because they grow a lot of spices on the island like cacao, nutmeg, cinnamon etc. They also produce a lot of sugar cane where they make rum out of the national drink. We visit the River Antoine Rum Distillery and the process of producing rum is still the same as when they opened the Distillery in 1785. The water mill from out of the 18th century is still working! In the afternoon we are also visiting a nutmeg processing station where they buy the nutmeg fruit from the farmers and make them ready for shipment. During the hurricane Ivan in 2004 a lot of nutmeg trees were damaged and the production of nutmeg is at the moment very low. There used to work 160 people in this station but at the moment they have only 16 employees. We drive back along the east coast were people live of fishing and still building their own boats. We stop at Mount Carmel to walk up to the waterfall but we are too tired to swim. It has been a long day but really interesting!
 
Feeding the mona monkey.





 
 
 
 
 
After a couple of busy days it is nice to have a more relaxing day today. Therefore we start late with school. Today Luke has to write a report for Language which is well timed because he can write a report on yesterday’s excursion. In the afternoon we go by dinghy to the reef to snorkel. We see a lot of small fishes, an octopus and brain coral. After the swimming we have a bbq with Graham and Joannie at Hog Island. What a relaxing day!
Graham behind the bbq.
 
Friday morning Raoul goes with Grahma and Joannie into town to do some groceries and to visit a chandlery. I stay at home with the boys to do school and we have finally good access to the internet on board so we can work with the IXL Math programme which the boys love to do. In the afternoon we go to the beach at Hog Island and the boys have some rides in de dinghy. They are getting pretty good in steering the dinghy and they like to take the dinghy to get things for us if we have forgotten it. Sjoerd is totally into making bows and arrows from the branches of the trees at the island. He makes his own bow and arrow!! At night we go over to Prickly Bay where a steel band is performing and Barracuda a great singer. Twelve years ago we have had an historical evening with Guido, Paulette, Graham and Joannie in Prickly Bay and it is nice to be back. The only thing is that is a bit more commercial now.

Driving the dinghy!




Saturday morning we have a slow start and have a lobster lunch at the Karma. Yesterday we have bought lobsters of the local fishermen and Graham and Joannie have prepared them. It is a really nice lunch! Around half past one we are being picked up to join the Hash. The Hash is held every Saturday afternoon at Grenada and you can walk or run a certain track. Graham and Joannie have warned us that we should put on old cloths. At our destination we find out that around hundred people our joining the Hash. The Hash has many rituals and one of them is that new shoes should be baptized. They baptize the shoes with beer! The runners may start first and we start later. They boys are going fast and they are a head straight away. Joannie, Graham and I take it easier and we walk far behind them. Soon we are on muddy tracks, sliding along a rope down a hill, cross a river, walk through a cacao and banana plantation and walk through a little village where we are the attraction of the Saturday afternoon. Within 10 minutes our shoes are totally muddy and we are slip sliding away in the mud. The Hash is still worth it because you pass through areas where you otherwise would never come and at the end of the track awaits you a beautiful meal and a beer. As newcomers we get a certificate after we have been baptized with beer! We are all tired after the Hash and go early to bed.
In the mud sliding away!
 

 
 
 
Through a plantation.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 



Tomorrow is our last day in the Bay of Hog Island and we will slowly move up and visit other islands. We have really enjoyed Grenada and the company of Graham and Joannie but we are also looking forward to visit the little islands with the blue water and nice white sandy beaches.

 Onze positie op de kaar is/ Our position at the map is: http://www.winlink.org/dotnet/maps/PositionreportsDetail.aspx?callsign

Geen opmerkingen:

Een reactie posten